// ZieyraSulley
TUTORIAL HIDE SHOUTBOX

23.3.11 | 7 comment(s)

semak kan bile mate kite nih menengok belog bersepahsepah, macam dah setaon tak bukak.. ciap besawangsawang lagi.. lagilagi bile ade shoutbox yang besa gabak menyemak kat tepi side bar tuh..
mari sini rapatrapat,, kite bagi care mudah nak kasi shoubox yang besa gabak tuh*tak payah ulang lagi kot?* ilang dengan sendirinye.. WAAAH!


senangkan bile jadik camtuh,, lege je ati tengook :)

fisrt of all,, korang pegi DESIGN > pasti kan kat tab tas korang tules PAGE ELEMENTS,, tekan ADD GADGET > ADD HTML/JAVA SCRIPT

lepas tuh,, korang ctrl + c code kat bawah nih

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://1.bp.blogspot.com/_W4tMouIT4K0/S4yfguRuHzI/AAAAAAAABIo/cUFaouJROfM/s320/ungu.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;

}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

PASTE CODE HTML SHOUTBOX KORANG KAT SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
paste code kat atas nih dekat ADD HTML/JAVA SCRIPT tadi,,
tulisan yang colour merah tuh gantikan ngan html code shoutbox korang

senang je kan ? :))
dah buat, save, then tengok lah belog korang..

-
-
-
p/s: kite dah bagi petolongan, korang komen la pulak
pp/s: kalau ade pape tutorial yang korang nak, shout kat shoutbox kite yeh..
pastuh kelik gamba kat bawah ni and vote :) thankssss



Labels:



Newer | Older
Disclaimer

Hi peeps. It's Zheyrr fer short. An Omnomnomnivour!
Before anything else please follow these rules : No ripping, spamming, and any type of childish acts. Respect is a must. I have disabled right click and dragging, please use ctrl+c. Enjoy


Navigations!

FOLLOW | DASHBOARD

Diary About Stuff Site


Let's Talk!

++ Your IP ADRESS is:
++  baby(s)


Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : Zieyra Sulley